RAD TONKE MALEKOVIĆ ODABRAN ZA OVOGODIŠNJU MEMORIJALNU INTERVENCIJU VIRTALNOG MUZEJA DOTRŠČINA

Za ovogodišnju memorijalnu umjetničku intervenciju u spomen-parku Dotrščina odabran je prijedlog “Obiteljsko stablo ili kuće kojih nema” autorice Tonke Maleković iz Kölna. Odluku je donio žiri u sastavu Boris Greiner, Sandra Sterle i Saša Šimpraga.

Rad Tonke Maleković kolektivna je efemerna instalacija koja će koristiti prirodne materijale šume. Zajednička akcija „referira se na obje teme zadane propozicijom natječaja, odnosno na aspekt njihove odsutnosti; na nikad realiziran muzej, te na nerealizirane biografije, pojedinačne i obiteljske.

Participativnom formom i konceptom koji se zasniva na preplitanju postojećih (obiteljskih) biografija u tekućem vremenu i onih koje nikad nisu dobile priliku postojati, intimni je komemorativni čin u kojem nevidljivo „služi“ isticanju činjeničnog, u percepciji samih sudionika, ali i u javnoj sferi.“
— Tonka Maleković

Tonki Maleković čestitamo, a svima zahvaljujemo na promišljanju teme i sudjelovanju na natječaju. Izvedba nagrađenog rada planirana je za subotu, 19. rujna 2020., tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira.