PRIJEDLOG ZA “OPOMENIK USTAŠKOG TERORA”

Tekst Opomenik ustaškog terora autora Saše Šimpraga, voditelja Virtualnog muzeja Dotrščina, objavljen je 16. srpnja 2019. na portal H-Alter povodom najave izgradnje spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu. U tekstu se skreće pažnja na protokolarno ignoriranje spomen-područja Dotrščina kao značajnog mjesta stradanja i zagrebačkih Židova.

..."treba se zapitati čemu aktualna gradska uprava uopće probjegava spomeniku žrtvama Šoe dok se istovremeno u potpunosti, desetljećima, ignorira spomen-park Dotrščina - daleko najvažnije mjesto masovnog stradanja u povijesti glavnoga grada Hrvatske? Lokacija na kojoj su masovno ubijani i zagrebački Židovi."

„Svoj prvi spomenik žrtvama fašizma Zagreb je dobio 1954. godine na Zelenoj potkovi. Otprilike desetljeće kasnije uređeno je i spomen-područje Dotrščina, kao autentično mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba. Zagrebu ne treba novi veliki spomenik žrtvama ustaškog režima zato jer takve spomenike grad već ima, ali se oni sustavno ignoriraju. Ono što treba je protokolarna reaktivacija postojećih i eventualno novo spomen-obilježje koje će opominjati na ustaški teror koji se danas u Hrvatskoj relativizira kroz institucionalni revizionizam - Opomenik ustaškog terora.“

Članak se može pročitati ovdje.

Foto: Katarina Zlatec