OTKUCAJI,

U čast žrtava fašizma, u spomen-parku Dotrščina, 22. rujna 2018., izvedena je performativna audio-instalacija naslovljena "Otkucaji" autora Gilda Bavčevića.

Rad je minimalistička gesta kojom je autor u krajolik mjesta masovnog stradanja emitirao tisuće otkucaja vlastitog srca. Izvedba je trajala tri sata.

Gildo Bavčević je multimedijalni umjetnik iz Splita i asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Izveden tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira, rad je nastao u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina i u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba.

Istom prilikom, na Dotrščini je postavljena i (privremena) ploča s pjesmom "Dotrščina" autora Aleksandra Huta Konoa. U nedostatku drugih informacija na lokaciji, ploča s pjesmom predstavlja jedini izvor informacija o povijesnim događajima u spomen-parku.

Prilikom otkrivanja ploče, posjetitelji su imali priliku čuti i priču o sudbini Zagrepčanke Nedjeljke Rubelli koja je tijekom okupacije, zajedno s ostalim zaposlenicima Srbima i Židovima, u ustaškoj raciji odvedena iz poštanskog ureda u Jurišićevoj ulici u Zagrebu na strijeljanje na Dotrščinu gdje su svi ubijeni. Svjedočanstvo je nazočnima iznio praunuk Nedjeljke Rubelli, Alen Sućeska.