OSUNČANA MJESTA,

Rad Zorana Pavelića naslovljen „Osunčana mjesta“ izveden je 23. rujna 2017. u spomen-parku Dotrščina.

“Rad se sastoji od ljudi koji ‘stoje u svjetlu’ i na taj simboličan način odaju počast onima koji su možda na istim tim mjestima tamo stajali i tragično stradali. Izlazak iz sjenovitog mjesta u osunčano čini važan dio rada. Tu su naglašene jasno suprotstavljene kategorije svjetla i sjene koje govore o općim principima ljudske slobode. Sloboda je uvijek odabir svjetla, a taj odabir potvrđuje svatko od sudionika u performansu. Utoliko izvedba svakog od njih nije samo odavanje počasti, već i potvrda tog osobnog odabira.”

Zoran Pavelić


U polusatnoj izvedbi rada sudjelovalo je stotinjak građana i građanki.

Rad je odabrao žiri u sastavu Daniel Kovač, Sabina Sabolović i Saša Šimpraga.

Zoran Pavelić je umjetnik iz Zagreba.

Memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma izvedena je u povodu Svjetskog dana mira i u partnerstvu Virtualnog muzeja Dotrščina i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Dio programa bio je posvećen i uspomeni na zagrebačkog gimnazijalca i člana pokreta otpora Ivana Grgurića. Memorijalna intervencija poklapila se točno na 75. godišnjicu njegove nasilne smrti.

„Ivo je bio gimnazijalac, upravo je završio II. gimnaziju i pod dojmom činjenice da je pola njegovog razreda (Židova) nestalo preko noći prisupio SKOJ-u. Uhapšen je u jednoj akciji u Boškovićevoj ulici i prijeki sud ga je osudio na smrt.”

O Ivanu Grguriću govorio je član njegove obitelji Darko Perica i to na lokaciji u Dolini grobova gdje je ubijen i pokopan.

Spomen-ploča Ivanu Grguriću nekad se nalazila u prostorima zagrebačke II. gimnazije koju je pohađao, odakle je 1990-ih uklonjena odlukom uprave škole.

Povodom izvedbe rada „Osunčana mjesta“ i popratnih događanja na Dotrščini, ponovljena je i incijativa Virtualnog muzeja Dotrščina prema nadležnim tijelima javne uprave za vraćanje kamenog bloka koji je sadržavao informacije o događajima na mjestu spomen-područja, a uklonjen je 1990-ih.