NATJEČAJ VIRTUALNOG MUZEJA DOTRŠČINA 2020.

Virtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 12. travnja 2020.

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945., na lokaciji današnjeg spomen-parka od strane ustaškog režima ubijeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.

Od 2012. na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina koji je pokrenut s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju. Osim umjetničkih intervencije na prostoru parka, Muzej djeluje i kroz privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti poput komunalnih inicijativa usmjerenih na obnovu i poboljšanja parka te organizaciju godišnje memorijalne utrke. Muzej djeluje volonterski.

Spomen-područje Dotrščina sustavno se uređuje od 1960-ih. Na uređenju su sudjelovali neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. U parku postoji niz spomenika, radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija. Neki od natpisa u parku uključuju stihove Jure Kaštelana i Ivana Gorana Kovačića.

U okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, na Dotrščini su do sada realizirane memorijalne umjetničke intervencije autora Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića, Gilda Bavčevića i Sandre Sterle.

Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma.

Tekst natječaja na poveznici.