NASLJEDNICI,

U povodu Svjetskog dana mira, u spomen-parku Dotrščina predstavljena je godišnja memorijalna umjetnička intervencija Vitualnog muzeja Dotrščina, rad „Nasljednici“ autora Danijela Kovača.

Predstavljen javnosti 28. rujna 2015., rad se mogao razgledati do 5. listopada 2015.

Radom se propituje slučajnost istoimenih osoba i mehanizme empatije te se bavi spiralnim ponavljanjem povijesti.

Predstavljaju rada prethodilo je slanje 600 pisama s informacijama s povijesnim događajima na Dotrščini i samome radu, a koja su bila upućena osobama na području Zagreba s istim imenima i prezienima kao neke od žrtava s popisa žrtava. Građani su bili pozvani na dan otvorenja posjetiti Dotrščinu i u knjigu na lokaciji priložiti neki „dokaz“ o svom postojanu (npr. plaćeni račun ili posjetnicu). Odazvalo se pet osoba.

Rad je odabran na prvom međunarodnom natječaju Virtualnog muzeja Dotrščina, a odabrao ga je žiri u sastavu: Tonka Maleković, Ivana Meštrov i Slaven Tolj.

Daniel Kovač diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je danas izvanredni profesor. Izlagao je na niz samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je dobitnik nekoliko nagrada.

Nakon otvorenja organizirana je noćna šetnja parkom uz stručno vodstvo Saše Šimprage. Rad je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Daniel Kovač