LEDENA KIŠA,

U povodu Svjetskog dana mira, 22. rujna 2014. u spomen-parku Dotrščina predstavljen je rad pod nazivom „Ledena kiša“ autora Slavena Tolja.

Radom „Ledena kiša“ Slaven Tolj intervencijom je spojio dva lokaliteta i dva narativa; pričajući o jednom događaju, elementarnoj nepogodi u Gorskom kotaru (pošle) zime (početkom veljače 2014.), suptilno aludira na drugi, u drugom povijesnom vremenu – stradanje ljudi na masovnom stratištu, na tadašnjem rubu Zagreba. Rad se sastoji od stabala oštećenih prilikom olujne ledene kiše, dopremljenih iz Gorskog kotara, čime je autor instalirao „mrtvu šumu“ u zagrebačkom spomen-parku.

Slaven Tolj jedan je od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Svoj rad artikulira u više polja umjetnosti, uključujući performans. Djeluje i kao kustos te dugogodišnji voditelj Art radionice Lazareti u Dubrovniku. Akter je lokalnih nevladinih inicijativa na društvenim pitanjima u Dubrovniku. Ravnatelj je Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Rad je na javnom natječaju Virtualnog muzeja Dotrščina za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka odabrao stručni žiri u sastavu: Nataša Bodrožić, Silva Kalčić i Davor Sanvincenti.

Rad je realiziran uz podršku Ministarsva kulture Republike Hrvatske.

Nakon otvorenja održano je stručno vodstvo Saše Šimprage po spomen-parku za sve zainteresirane.