HODATI S NJIMA,

Tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira, 21. rujna 2019. u spomen-parku Dotrščina izvedena je memorijalna umjetnička intervencija Virtualnog muzeja Dotrščina, rad Sandre Sterle naslovljen "Hodati s njima".

Građani su bili pozvani sudjelovati u kratkoj šetnji parkom zajedno sa svojim kućnim biljkama.

“Sobne biljke uglavnom životni vijek provode u zatvorenim prostorima. Pomak prema otvorenom prostoru spomen-parka Dotrščina na neki način simbolizira pomalo apsurdnu mobilizaciju onoga što je po definiciji nepokretno, unutar četiri zida, ali na taj način upravo progovara o angažmanu onih vlasnika biljaka koji, pristajući na ovaj umjetnički apsurd, obnavljaju sjećanje na ono što se na tom mjestu dogodilo. Nepristajanje na revizionizam ili status-quo podrazumijeva i iskorak prema iracionalnom, začudnom. Može se reći i da su biljke ravnodušne na ljudska stratišta. Nakon mnogo godina na tim mjestima priroda ide svojim putem. Međutim odnos koji ljudi uspostavljaju s kućnim biljkama su također ovisnost i briga. Biljka može evocirati i empatiju, možda nejasan osjećaj povezanosti s drugim živim bićima.“

Sandra Sterle



Rad je odabrao žiri u sastavu Gildo Bavčević, Irena Bekić i Saša Šimpraga.

Sandra Sterle je umjetnica iz Zagreba i predavačica na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma izvedena je u partnerstvu Virtualnog muzeja Dotrščina i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.